Дөрвөн жилд ганц удаа ургадаг Эмийн ургамлын ХААН Хунчир  нь анагаах увидасаар баялаг дархлааг тэтгэж өгдөгөөрөө онцлогтой. 

ХУНЧИР/шинжлэх ухааны нэршил нь Astragalus/ нь Монголд төдийгүй дэлхийд ховордсон үндсэрхэг эмийн ургамал юм. Түүхэн сурвалжуудад тэмдэглэн үлдээснээр Монголчууд 900-аад жилийн өмнөөс элдэв өвчин, шархыг анагаах эмчилгээндээ, биеийнхээ тамир тэнхээг нэмэхийн тулд хоол хүнсэндээ тогтмол хэрэглэсээр ирсэн. Хожим сүүлийн 200 жил зэрлэг байгалиас нь үлэмж ихээр сүйдлэн түүж экспортлосноор устан үгүйрч УЛААН НОМонд бичигджээ

Дэлхийн олон улсын эрдэмтэд ХУНЧИРын ач тусыг судлан тогтоож хортой, хоргүй Хавдар, Зүрх судас, Чихрийн шижин зэрэг хүнд өвчний үед уух, урьдчилан сэргийлж хэрэглэх олон төрлийн эм, эмийн бүтээгдэхүүний гол түүхий эд болгон ашигласаар байгаа юм.

 Хятадын уламжлалт анагаах ухаанд олон мянган жилийн турш дасан зохицуулах үйлдэлтэй гэж хэрэглэж ирсэн бөгөөд энэ нь мэдрэлийн цочролыг дарангуйлж, аливаа өвчнийг анагаахад тустай гэсэн утгатай юм. Өнөө үед хунчирыг олон өвчин, эмгэгийг эмчлэн анагаахад хэрэглэдэг.

Хунчирын ургалтын 4 дэх жилээс үндсийг нь түүж бэлтгэн эмчилгээний зорилгоор хэрэглэдэг. Хунчирын 2000 гаруй зүйл ургамлаас зөвхөн Монгол хунчир, Сарьслаг хунчир гэдэг 2 зүйлийг л анагаах ухаанд хэрэглэдэг6 Сүүлийн 200 жил зэрлэг байгалиас нь үлэмж ихээр сүйдлэн түүж, экспортолсноор устан үгүйрч Улаан номд бичигджээ

ХУНЧИРЫН АЧ ТУС:

" />
ХУНЧИРЫН АЧ ТУС

ХУНЧИРЫН АЧ ТУС

2021 1-Р Сар 28



Дөрвөн жилд ганц удаа ургадаг Эмийн ургамлын ХААН Хунчир  нь анагаах увидасаар баялаг дархлааг тэтгэж өгдөгөөрөө онцлогтой. 

ХУНЧИР/шинжлэх ухааны нэршил нь Astragalus/ нь Монголд төдийгүй дэлхийд ховордсон үндсэрхэг эмийн ургамал юм. Түүхэн сурвалжуудад тэмдэглэн үлдээснээр Монголчууд 900-аад жилийн өмнөөс элдэв өвчин, шархыг анагаах эмчилгээндээ, биеийнхээ тамир тэнхээг нэмэхийн тулд хоол хүнсэндээ тогтмол хэрэглэсээр ирсэн. Хожим сүүлийн 200 жил зэрлэг байгалиас нь үлэмж ихээр сүйдлэн түүж экспортлосноор устан үгүйрч УЛААН НОМонд бичигджээ

Дэлхийн олон улсын эрдэмтэд ХУНЧИРын ач тусыг судлан тогтоож хортой, хоргүй Хавдар, Зүрх судас, Чихрийн шижин зэрэг хүнд өвчний үед уух, урьдчилан сэргийлж хэрэглэх олон төрлийн эм, эмийн бүтээгдэхүүний гол түүхий эд болгон ашигласаар байгаа юм.

 Хятадын уламжлалт анагаах ухаанд олон мянган жилийн турш дасан зохицуулах үйлдэлтэй гэж хэрэглэж ирсэн бөгөөд энэ нь мэдрэлийн цочролыг дарангуйлж, аливаа өвчнийг анагаахад тустай гэсэн утгатай юм. Өнөө үед хунчирыг олон өвчин, эмгэгийг эмчлэн анагаахад хэрэглэдэг.

Хунчирын ургалтын 4 дэх жилээс үндсийг нь түүж бэлтгэн эмчилгээний зорилгоор хэрэглэдэг. Хунчирын 2000 гаруй зүйл ургамлаас зөвхөн Монгол хунчир, Сарьслаг хунчир гэдэг 2 зүйлийг л анагаах ухаанд хэрэглэдэг6 Сүүлийн 200 жил зэрлэг байгалиас нь үлэмж ихээр сүйдлэн түүж, экспортолсноор устан үгүйрч Улаан номд бичигджээ

ХУНЧИРЫН АЧ ТУС:

  • Холестерин бууруулна.
  • Дархлаа сэргээнэ.
  • Чихрийн шижинг илааршуулна.
  • Хавдрын өсөлтийг саатуулна
  • Харшлыг намжаана.
  • Шархыг түргэн эдгээнэ.
  • Хоол боловсруулалтыг сайжруулна цус шингэлнэ.
  • Биеэс хор зайлуулна.
  • Залуужуулна.
  • Химийн эмчилгээний үед ахам шинжийг зөөлрүүлдэг.
  • Томуу ханиадыг эмчилдэг.
  • Архаг багтрааг эмчлэхэд тустай.
  • Зүрх судасны тогтолцооны өвчлөлөөс хамгаалдаг.
Сүүлд оруулсан мэдээ
Цагаан будааны талаарх сонирхолтой баримтууд Цагаан будааны талаарх сонирхолтой баримтууд
Дөрвөн жилд ганц удаа ургадаг Эмийн ургамлын ХААН ...